Manjaro Linux Kullanmalı Mıyım?

Manjaro Linux Kullanmalı Mıyım?

Kullanıcı deneyimi açısından fazlasıyla özgür olan Linux dağıtımlarının en popülerlerinden biri olan Manjaro Linux hakkında yazdığım bu yazıda masaüstü ortamları, arayüz, kaynak azlığı ve karşılaştığım sorunlardan bahsettim. Arch tabanlı bir GNU Linux dağıtımı olan Manjaro Linux hakkında genel bilgilerimi sunmaya çalıştım.

Öncelikle, Linux tam olarak nedir?

İnternet’teki web sayfası sunucularının üçte bir ile ikisine hakim olan Linux, işletim sistemlerinin altyapısındaki bir çekirdek yazılımdır diyebiliriz. Sahip olduğunuz – kamera, giyilebilir cihazlar gibi- birçok cihaz aslen Linux çalıştırıyor. Hatta dünyaca ünlü ve popüler Microsoft Windows bile ‘WSL(Windows Subsystems for Linux)’in parçası olan Linux bileşenlerine sahip.

Peki, neden Linux kullanmalıyım?

Linux, normalde kullanılan işletim sistemlerine(Windows, MacOS gibi) birçok açıdan benzer. Tıpkı diğer işletim sistemlerindeki gibi, Linux da görsel bir arayüze, not defterine, bir fotoğraf görüntüleyicisine, yani diğer işletim sistemlerinde kullanılan ve benzerlerine alışık olduğunuz birçok yazılım türüne sahiptir. Bu da herhangi bir kullanıcının Linux kullanabileceği anlamına geliyor(her ne kadar son kullanıcıya pek hitap etmese de).

Linux’un diğer işletim sistemlerinden ayrılan yönlerinden en önemlisi ise açık kaynaklı oluşudur. Linux’u oluşturmak için kullanılan kodlar herkes tarafından görüntülenebilir ve yeterli becerilere sahip kullanıcılar tarafından katkıda bulunulabilir.

Konuyu biraz toparlayacak olursam, Linux; Manjaro dağıtımı gibi birçok dağıtıma sahiptir. Bu dağıtımlar özelleştirme konusunda inanılmaz derecede özgürlük sağlar. Linux’un çekirdek parçaları her ne kadar yaygın olsa da, konu dağıtımlara geldiğinde bu oran birçok açıdan farklılık gösterebilir.

Bu yazıda Manjaro Linux hakkında bir inceleme yapacağım. Her ne kadar çok iyi bir kullanıcı olmasam da bir iki şey söyleyebileceğimi düşündüm. :/

Manjaro Linux nedir, ne değildir?

Popüler ve en çok tercih edilen Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Manjaro Linux‘un terminalinde Pacman, arayüzünde de Pamac kullanılıyor. Eğer bu bilgiler sizin için pek bir anlam ifade etmiyorsa meraklanmayın, aslen oldukça basit bir arayüze sahip. Hele ki daha önce Windows kullandıysanız tadından yenmeyecek bir Linux deneyimine dönüşebiliyor.

Ayrıca Arch tabanlı dağıtımlar genellikle deneyimli kullanıcılara hitap ediyor olsa da, Manjaro Linux bu algıyı yıkabilecek kadar kullanıcı dostu diyebilirim. Gerek arayüz, gerekse sistem uygulamaları olsun, oldukça basit ve kullanışlı bir deneyim sunuyor.

Masaüstü Ortamları

Manjaro Linux’un, temel masaüstü sürümleri ise XfCE, KDE, Gnome ve Architect olmak üzere dörde ayrılıyor. Ben KDE sürümünü kullanıyorum, memnunum diyebilirim. Sürümlerin her birinin farklı özellikleri var, ben de toplayabildiğim kadarını aşağıya ekleyeyim dedim 🙂

– Xfce

‘Güvenilir ve hızlı bir masaüstü deneyimi isteyenler için’ denilerek özetlenen bu masaüstü sürümü, Manjaro ekibi tarafından destekleniyor ve yüksek yapılandırmaya sahip güvenilir bir masaüstü deneyimi sunuyor.

Manjaro, Xfce’yi “UNIX benzeri işletim sistemleri için hızlı ve hafif bir masaüstü ortamı” olarak tanımlıyor. Bu sürümü hem görsel olarak çekici, hem de kullanıcı dostu olmakla birlikte sistem kaynaklarını minimize eden güçlü bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

– KDE

KDE, dahili arayüz için kolay erişim sunan ve tema, eklenti ve benzeri görsel bileşenleri özelleştirirken zorlanmayacağınız şık bir masaüstü sürümü. Bu sürüm de Manjaro ekibi tarafından destekleniyor ve oldukça modern ve esnek olan KDE Plasma masaüstüyle geliyor. KDE Plasma oldukça basit ve yolunuza engel koymadan iş akışları oluşturmanızda etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Kısaca, uygulamalara ulaşmak için birçok farklı menü tasarımı sağlayarak zengin özellikleri olan çeşitli bir masaüstü ortamı denilebilir.

– Gnome

Gelgelelim Ubuntu kullanıcılarının çabucak ısınacağını düşündüğüm Gnome masaüstüne. Gnome masaüstü ortamı da geliştiriciler tarafından destekleniyor. Basit ve modern bir masaüstü isteyen kullanıcılar için dizayn edilen bu masaüstü ortamı, geleneksel konseptleri kıracak ve kullanıcıların işlerine odaklanmalarını sağlayacak Gnome 3 ile geliyor.

– Architect

Her ne kadar hakkında çok bilgili olmasam da, Architect’in tam kişiselleştirme sunan detaylı bir masaüstü olduğunu söyleyebilirim. Arayüzde baştan sona kadar söz sahibi olacağınız bu sürüm için daha detaylı olarak bu adrese göz atabilirisiniz.

Arch Linux ve destek

Manjaro Linux’tan övgüyle bahsetmeme rağmen eksik yönleri de yok değil. Örneğin HP LaserJet 1020 yazıcısının sürücülerini yüklemek tam bir işkence haline geliyor, çözümünü araştırsam da yazıcıyı bir türlü çalıştıramadım. İşte bu noktada da önemli bir etken devreye giriyor: kaynak azlığı. Manjaro’nun Türkçe olarak bulabileceğiniz büyük bir kaynak havuzu yok, bu da İngilizce kaynaklardan araştırmayı gerektiriyor. Ancak İngilizce kaynakların da mükemmel olduğunu söyleyemem. Özellikle daha önce Ubuntu kullanmış biri olarak bu yönden sanki biraz eksik bulduğumu söyleyebilirim.

Tabi ki Ubuntu kadar yüklü bir kaynak beklemiyordum ancak yine de popüler dağıtımlardan biri olması sebebiyle biraz beklenti yaratmıyor değil. Ama bu kadar yerdiğime bakmayın, gözbebeğimdir canım Manjaro’m 🙂

Manjaro Linux arayüzü ve kullanıcı deneyimi

Ben biraz özelleştirmiş olsam da, Windows kullanıcılarının yabancılık çekmeyeceği bir arayüze sahip diyebilirim. Son kullanıcı dostu olmayı hedef alması dolayısıyla yeni kullanıcıların alışırken zorlanmayacağı bir deneyim sunuyor.

Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi farklı masaüstü ortamlarına sahip olması sayesinde istediğiniz türden bir masaüstüne sahip olabiliyorsunuz. Örneğin eskiden kullandığınız bir Linux dağıtımında Gnome arayüzünü kullanıyordunuz ve Gnome’a alıştınız. Bu yüzden farklı bir dağıtıma geçme konusunda tereddütleriniz olabilir ancak bu büyük bir sorun teşkil etmiyor. Çünkü Manjaro’nun Gnome masaüstü ortamını kullanarak alışkanlıklarınızdan tamamen vazgeçmek zorunda kalmıyorsunuz. Bu da büyük bir avantaj sağlıyor denebilir.

Şahsen daha önce Ubuntu kullanmış olsam da, tasarım açısından Manjaro Linux’u daha çok beğendiğimi belirtebilirim. Minimalist bir arayüze sahip Manjaro Linux’a bu yönden puanım 5 üzerinden 4,5 olurdu galiba. Yine de özelleştirme konusunda Linux fazlasıyla özgür olduğundan bu puanın kalıcı bir değerlendirme olmaması gerektiği kanısındayım.

Yaşadığım sorunlar

Yaşadığım ilk sorun, yukarıda da bahsettiğim gibi yazıcımın sürücülerini kurarken sürekli bir hatayla karşılaşmamdı. Sanırım eski bir yazıcı olmasından dolayı sürücü için yüklenmesi gereken uygulama olan ‘HPLIP’ çok stabil çalışmıyor. Ben de haliyle manuel olarak kurmak zorunda kaldım ve uzunca araştırmalarım sonucunda ‘CUPS’ denilen bir arayüz ile yapılabildiğini gördüm. Çözümü birebir uygulayıp sürücüleri yüklesem de yazıcım stabil bir şekilde çalışmadı. (içli bir oflama)

Karşılaştığım ikinci sorun ise, bilgisayarın açılma hızındaki olağanüstü yavaşlamaydı. Bilgisayar uzun bir süre boyunca anakart logosunun bulunduğu BIOS ekranında bekliyor ve belli bir süre geçmeden açılmıyor. Bunun masaüstü ortamı seçiminde yanlış davranmamdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen bilgisayarım için KDE Plasma yanlış bir seçimdi. Yine de bu denli bir yavaşlamaya tahammül etmek pek kolay değil.

Arayüz

Değerlendirme: 5 / 5.
Kullanım

Değerlendirme: 4 / 5.
DistroWatch.com puanı

8.49/10

Kaynaklar

https://opensource.com/resources/linux
https://manjaro.org/download/

Manjaro Linux Kullanmalı Mıyım?” hakkındaki 2 yorum;

  1. Yanıtla
    Muhammed İkbal Bilen
    Mayıs 27, 2020 at 8:53 am

    Gayet bilgilendirici ve güzel bir metin olmuş. Teşekkürler

  2. Yanıtla
    orhanpoltanov
    Aralık 2, 2022 at 10:58 pm

    manjaro, arch linux, archo linux oldukça geniş kaynağa sahiptir. Çok hızlı bir yardım ağına da sahiptir. nasıl bu kanıya varabildiniz anlayamadım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir