Günümüzde klasik çizim her ne kadar önemini korusa da dijital platformlara gösterilen ilgiyle beraber dijital çalışmalar oldukça önemli bir konuma geldi. Teknolojinin yardımını alması da cabası. Kaleminizin bitme derdi yok, renk veya fırça derdi de yok. Tamamen özgür bir şekilde çizim yapmanıza ortam hazırlıyor. Bu yazımda da çizimlerinizi birbirinden güzel kılacak dijital çizim yazılımlarını derlemek istedim.
1. Krita
Açık kaynaklı bir yazılım olan Krita, içerisinde bulundurduğu fırça kütüphanesiyle öne çıkıyor. İçerisinde onlarca çeşit fırça bulundurduğu gibi arayüzünün basitliğiyle de kullanımı oldukça kolay. Özellikle Adobe Photoshop uygulamasına benzeyen arayüzünden dolayı arayüze önceden bir aşinalık sezebilirsiniz. Açık kaynaklı olmasından da anlayabileceğiniz gibi ücretsiz olan bu dijital çizim uygulaması, gerçekten de ” premium ” denilebilecek seviyede.
Artıları;
- Halihazırda gelen fırça kütüphanesi oldukça geniş.
- Arayüzü için kullanımı kolay denilebilir.
Eksileri;
- Teknik sorunlar bazen uğraştırabiliyor.
2. MediBang Paint Pro
MediBang Paint’e manga çizerleri için birebir tasarlanmış bir yazılım diyebiliriz. Adobe Photoshop arayüzüne her ne kadar benzese de kullanımı gayet kolay olan bu yazılım profesyonel anlamda işinizi görecektir. Yine de fırça kütüphanesi bakımından Krita ‘ya göre daha kısıtlı olduğunu düşünüyorum. Ancak kesinlikle denenmeye değer. Dışarıdan fırçalar eklenebiliyor ne de olsa. Ücretsiz olması da cabası.
Artıları;
- Çalışmalarınızı MediBang hesabınıza yükleyerek kaybolmamasını sağlayabilirsiniz.
- Arayüzü gerçekten basit ve kullanışlı, özgün bir havası var.
- Ücretsiz
Eksileri;
- Halihazırda gelen fırça kütüphanesi nispeten yetersiz.
3. Autodesk Sketchbook
Öznel olarak bir değerlendirmeye tabi tutacak olursam, her ne kadar popüler ve oldukça sevilen bir yazılım olsa da kullanım bakımından pek beğenemediğimi söylemeliyim. Arayüzü bir defter sayfası gibi, mobil kullanım için daha yatkın denebilir. Ayrıca fırçaları gerçek hayattaki kalemlerin bir varyasyonu olarak görülebilir. Copic renk kütüphanesi de uygulamayı cezbedici kılıyor.
Artıları;
- Fırça kütüphanesi zengin ve dışarıdan yeni fırçalar ekleyecek olursanız bir hayli seçeneğiniz oluyor.
- Arayüzü için özgün denilebilir.
- Fırçaların gerçek hayattaki kalemlerle bağdaştırılması alışma sürecini kolaylaştırıyor.
- Bireysel kullanımı ücretsiz.
Eksileri;
- Arayüzünün biraz farklı olması nedeniyle başlarda biraz alışma sorunu yaşanabilir.
4. Procreate
Şahsen kullanmamış olsam da fazlasıyla aşina olduğum bir uygulama olan procreate, iPad’ler için vazgeçilmez bir çizim uygulaması. Her bakımından dolu dolu olan bu uygulamayı eleştirmek gerçekten zor. Fırçaları, tasarımı, kullanım kolaylığı bakımından gerçekten tartışılmaz bir biçimde iyi. Ancak sadece iOS cihazlarda var olan bir uygulama olması nedeniyle çalışması için bir iPhone veya iPad cihazınızın olması gerekiyor.
Artıları;
- Kullanımı diğerlerine nispeten oldukça kolay.
- Popüler olması sebebiyle İnternet üzerinden uygulamaya birçok yeni fırça ekleyebiliyorsunuz.
Eksileri;
- Sadece iOS cihazlarda çalışıyor ve ücretli.
Bana kalırsa, Windows kullanıcısıysanız Krita -açık kaynaklı biricik yazılım-, iOS kullanıcısıysanız da Procreate -pek bir seçeneğiniz kalmıyor zaten- vazgeçilmez yazılımlardan. Ancak listede bulunan herhangi iki uygulama arasında uçurumlar yok. İş yine sanatçıda bitiyor haliyle. Kaleminize kuvvet!