Son aylarda oldukça popüler olan uzaktan eğitim sistemi fayda sağlıyor mu? Faydasının yanında zararı da var mı? Öğrenciye ne gibi olanaklar sağlıyor? Hep birlikte bakalım.
Özellikle son yıllarda Dünya’da nadiren de olsa kullanılmaya başlanan uzaktan eğitim sistemi, küresel salgının ardından oldukça popüler hale gelmeye başladı. Bildiğimiz üzere çoğu devletin ulusal karantina ilan etmesinin ardından yüz yüze eğitim sistemi de belirli bir süre için son buldu. Hatta ülkemizde de geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanının açıkladığı kararla yüz yüze eğitimin 2019/2020 eğitim öğretim sezonu için sonlandığı, bununla beraber 23 Mart 2020 tarihinden beri devam etmekte olan uzaktan eğitim sisteminin ise 19 Haziran’a kadar devam edeceği açıklandı.
Milli Eğitim Bakanlığının öğrencilerin kullanımına sunduğu EBA TV Lise, Ortaokul ve İlkokul kanallarıyla karantina döneminde hem öğrencileri dersten koparmamak aynı zamanda da öğrencilerin müfredata göre kalan konuları öğrenmesi amaçlandı. Aynı zamanda da MEB’in uzunca bir zamandır öğrencilerin erişimine açtığı EBA websitesi ve uygulaması sayesinde öğrencilere ödev verme, çalışmalarını takip etme ve eksik konularını çeşitli videolar ve çevrimiçi testlerle pekiştirme olanağı sunuldu. Yaklaşık bir aydır da EBA Canlı Ders Hizmeti kuruldu ve yüz yüze eğitimin verdiği faydayı az da olsa artıracak çalışmalar için düğmeye basıldı. Öğrenciler için haftalık ders çizelgeleri oluşturularak dersleri düzenli takip etmeleri sağlandı.
Bu oluşturulan programların öğrencilerin anlama ve kavrama düzeyine ne derecede hitap ettiği henüz bilinmiyor. Bu verilerin ise 2020/2021 eğitim öğretim sezonunda yapılması planlanan telafi eğitim sürecinde belirlenmesi bekleniyor.
Peki bize göre uzaktan eğitimin faydası nedir? Elbette ki faydası çok ama eksik bir şekilde tesir ediyor. Öğrencilerin tamamının canlı eğitimlere katılması pek mümkün değil. Bunun nedeni ise bazı öğrencilerin kırsal kesimde yaşaması ve yeterli teknolojik olanaklara sahip olamaması. Bunun yanında öğrencilerin canlı derslerde anlamadığı yerleri öğretmenlerine sormaya çekinmesi, EBA TV kanallarında anlaşılmayan yerlerin sorulamaması da faydalarının istenilen seviyede olmamasına neden oluyor. Ayrıca anlatılan konu üstüne yeterli soru çözümünün yapılmaması, yapılsa dahi zorluk seviyesi düşük olduğundan öğrencinin kendi ders kitaplarından ve soru kaynaklarından soru çözümü yaptığı zaman sorunun zor gelmesi ve ders çalışmayı bırakması da hepimizin malumu.
Peki velilere bu konuda hangi görevler düşüyor?
Eğitim denince velilerin üzerine düşen sorumluluk da çok önemlidir elbet. Öğrencinin kendi ödevini takip etmesi her ne kadar öğrencinin görevi ise evladını ve ödevlerini takip etmek de bir o kadar velilerin de görevi. Burada velilere düşen görev ise sınıf whatsapp gruplarında öğretmenlerin verdiği ödevlere öğrencilerin ulaşmasını sağlamak ve takibini yapmak. Bu sayede öğrenci takip edilerek başı boş kalmamış olacak ve düzenli takibi sağlanacak. Öğrencinin de bu konulara ciddiyetle yaklaşması takibin ve uzaktan eğitimin faydalarını artıracak hususlardan biri elbette.
Uzaktan eğitimden ”uzak” bir fayda görmek istemiyorsak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek zorundayız. Hem devletin alacağı önlemler doğrultusunda hem de biz öğrenciler ve velilerin ciddiyeti sayesinde bu sürecin üstesinden geleceğimize dair inancımız sonsuz…