Ortalama 110 metrekare ve 1300 lira kira bedeli olan evlerimize hayatı sığdırmaya başladığımız salgın dönemindeki korku dolu İnstagram canlı yayını günlerini geride bıraktık. Dayımızın sigara dumanı kokan yayını ile çiğ Mücbir Sebepler mizahı yayını arasında mekik dokuduğumuz, vaka sayısı 60-80 bandındayken cips paketini tuz ruhunda beklettiğimiz günlerden konu bir anda tatile ve düğüne gelmişti. Bilim kurulunun “Güldük eğlendik, şimdi işimize bakalım.” diyerek yasakları yavaş yavaş gündeme aldığı bu sonbaharda nur topu gibi bir çilemiz doğdu: uzaktan eğitim.
Yıllardır mutlaka herkesin herhangi bir kuzeninin öğrencisi olduğu, çoğu kişi için “Eskişehir AÖF” cümlesinden ibaret olan uzaktan eğitim uygulaması yeni normalimizin önemli bir parçası oldu. Meb’in uzaktan eğitim platformu olan EBA’nın dışında tüm özel kurumlar en etkili ve kaliteli uzaktan eğitim yazılımlarıyla salgının engellediği eğitime çözüm olmak için yarışıyor. İşin kötü tarafı ise henüz “Hocam görüntünüz gitti, ses kesik geliyor. ” seviyesini aşamadık.
İnternet Sorunu
Tüm bu online uygulamalar hepimizin bildiği üzere internet aracılığıyla kullanılıyor. Sadece acı gerçeklerin farkında olan üzgün bir kısmımızın bildiği şey ise ülkemizdeki acınası internet kalitesi. Pek çok servis sağlayıcısı, altı ayı geçmeyen gönül ilişkilerimiz gerçeği dururken, “iki yıl birlikte kalma sözü” karşılığında astronomik fiyatlarla internet aboneliği başlatıyor. Üstelik ışık hızındaki teknik destek konusuna ise hiç girmiyoruz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de öyle parasını verdiniz diye şirkete ortak olduğunuzu zannedip sınırsız internet kullanabileceğinizi sanmayın çünkü bizim bir de ” Adil Kullanım Noktası ” adında bir kota derdimiz var.
Bir araştırma şirketi olan Cable’ın 2019 yılında yaptığı araştırmaya göre bu çitlembik internetimizin hız kalitesi ise 207 ülke arasından 102. sırada. Dünya internet hız ortalaması 11.03 mbps iken Türkiye ortalaması ise 5.27 mbps ile ortalamanın oldukça altında yer alıyor. Daha somut konuşacak olursak, 5 gb boyutunda bir Cumali Ceber filmini, araştırmaya göre en hızlı internete sahip Tayvan’da 8 dakikada indirebilirken aynı filmi Türkiye’de 2 saatte indirebiliyorsunuz. Böyle bir kaliteye öyle böyle olmayan paralar ödeyip o filmi indirmeye değer mi, tartışılır. İnternet kalitemizin milyonlarca öğrencinin canlı yayınla mutlu mesut ders işlemesi için yeterli olduğuna inanmak ise maalesef epey iyimser olacaktır.
Gençler Ne Durumda?
Durum mobil kullanıcılar için de pek iç acıcı sayılmaz. Eğer yeni neslin internet bağımlısı olduğunu düşünüyorsanız olaya yeterince derin bakamamışsınız demektir. O gençlerin bir kaç – evet evet, baya bir kaç- gb internet paketlerini nasıl tasarruflu kullanmaya çalıştığını görebilirseniz eğer, oturup ağlamak isteyebilirsiniz. Kollarını bedenlerinin ön tarafında sağa sola salladıkları ve arka planda agresif bir remixli şarkıların çaldığı TikTok videolarına ise Zeki Demirkubuz filmi gibi bakabilirsiniz hatta.
İnterneti erişimi olanın bile bunca çile çektiği yerde evinde internet, bilgisayar, telefon erişimi olmayan milyonlarca bireyin halini konuşmak ise başlı başına bir yazının konusu olabilir. Uzaktan, çok uzaktan eğitimin interneti olan-olmayan herkes için bir probleme dönüştüğü şu günlerde en pratik ve ulaşılabilir kaynak ise Eba TV. Tek başına asla yeterli olmasa da diğer yöntemlere göre daha az kişinin mağduriyet yaşadığını düşünebiliriz. Unutmamamız gereken nokta ise sevgili öğrencilerin şimdilik yapabileceği tek şey eldeki tüm kaynakları doğru kullanarak kişisel gelişimlerine odaklanmak olmalı. Peki ama nasıl? Bir sonraki yazıda ise bu konuda konuşacağız. Kanalıma abone olm… Şaka şaka, diğer yazıda buluşmak dileğiyle. (Fonda Nil Karaibrahimgil’in teneffüs zili çalar.)
Sebiha
Eylül 24, 2020 at 4:01 pmBaşarılarınız devamini dileriz hocam
Muhammed Yaşar Bayrak
Eylül 24, 2020 at 8:07 pmGerçekler herşeyiyle aktarılmış dilinize sağlık hocam ?