Günümüz dünyasında evrensel olabilmek için gereken en önemli etmenlerden biri dil. Farklı ülkelerden insanlarla iletişim kurmak, yeni dünyalar tanımak ve detaylı akademik ve teknik bilgiye çok daha kolay ve hızlı ulaşabilmek için İngilizce öğrenmek oldukça önemli. Haliyle İngilizce çok popüler olduğundan ve tüm dünyayla ortak iletişim dili olarak kullanıldığından öğrenmek için ulaşılabilecek kaynak sayısı da bir hayli fazla. Bu yüzden yazımda İngilizceyi en etkili ve kalıcı bir şekilde öğreten siteleri derlemeye karar verdim.
Not: Sitelerin hepsi tamamen İngilizce. Bu yüzden yeni öğreneceğiniz kelime ve kalıplar için şifa niyetine gelecek bir Google Chrome eklentisi bırakayım.
1. BBC Learning English
BBC Learning English, İngilizce öğrenmek için kullanabileceğiniz en geniş kapsamlı sitelerden birisi. İngilizce seviyenize göre ders alabiliyor; dinleme pratiği, kelime ve gramer tekrarı yapabiliyorsunuz. Ayrıca küçük ‘quizler’ ile öğrendiklerinizi kolay kolay unutmayacaksınız diyebilirim.
Artıları;
Tamamen ücretsiz ve herhangi bir reklam barındırmıyor.
Sitenin mobil uygulaması bulunuyor.
Sitede dinleme pratiği için kullanılan video ve ses dosyalarının transkripti bulunuyor.
Düzenli bir yapıya sahip. İstediğiniz seviyeden başlayıp kursları sırasıyla alarak etkili bir öğrenme gerçekleştirebilirsiniz.
Eksileri:
Site tamamen İngilizce. Bu da yanınızda bir sözlük bulundurmanızı veya çeviri sitelerinden yararlanmanızı biraz zorunlu kılıyor diyebilirim. Ayrıca yukarıda bahsettiğim eklentiye göz atabilirsiniz 🙂
2. Voice of America
Voice of America; okuma ve dinleme pratiği yapmak için birebir. Güncel haberleri okuyarak bilgi alabileceğiniz, aynı zamanda okuma ve dinleme pratiği yapabileceğiniz çok ‘tatliş’ bir site. Ayrıca sadece ses ve yazı değil, video ile de öğrenebilirsiniz. Bu açıdan da site büyük bir kaynak bulundurmakta
Artıları;
Bu site de tamamen ücretsiz ve reklam barındırmıyor.
Sitede kendinizi test ederek İngilizce seviyenizi görebiliyorsunuz.
Karşınıza çıkacak haber ve makaleleri seviyenize göre ayarlayabiliyorsunuz.
Video serileri ilgi çekici ve her videoda alt yazı bulunuyor.
Eksileri;
Bu sitenin de tamamen İngilizce olması dışında bir eksisi yok diyebilirim.
3. ELLLO
Elllo aslen dinleme odaklıymış gibi görünse de, gramer konusunda videolar ve anlatımlar bulabileceğiniz bir site. Birbirinden farklı konu ve içeriklerden oluştuğundan kelime haznenizi geliştirmenizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca aynı içeriği hem ses, hem video hem de yazılı olarak bulabiliyorsunuz. Bilmediğiniz kelimeleri ise kolayca görerek öğrenebiliyorsunuz, bilginizi pekiştirmek için de ufak ‘quizler’ sitede yer alıyor.
Artıları;
Bu site de tamamen ücretsiz, herhangi bir kısıtlama barındırmıyor.
Sitede etkinlik çalışmaları ‘pdf’ formatında bulunuyor, böylece sadece cihazlardan değil kağıt üzerinden de kalıcı bir öğrenme deneyimi sağlıyor.
Dinlediğiniz veya okuduğunuz yazılardaki kalıp ve kelimeleri güzel ve detaylı bir şekilde aktarıyor.
Gramer dersleri de tamamen İngilizce olsa da etkili bir anlatım sunduğunu söyleyebilirim.
TOEFL ve IELTS’e yönelik dinleme testleri barındırıyor.
Eksileri;
- Yine tamamen İngilizce olması dışında bir eksisi yok diyebilirim.
4. ReadListenLearn
ReadListenLearn, okuma ve dinleme için bulunmaz bir hint kumaşı görevini görüyor. İstediğiniz tema, konu ve seviyedeki yazıları ve biyografileri okuyup dinleyebiliyorsunuz. Ayrıca yazar seçimi yaparak sevdiğiniz yazarların yayımlanmış yazılarını okuyabiliyorsunuz. Basit ve güzel bir arayüze sahip bu siteyi de kullanmak etkili bir şekilde yarar sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Artıları;
Site ücretli, ancak ücretsiz versiyonunda da iyi denilebilecek bir kaynak havuzu bulunuyor.
Seviye, yazar, konu ve tema filtreleri tabiri yerindeyse cuk oturmuş, bu sayede sevdiğiniz türdeki yazıları okuyarak dikkatinizi aktif tutabilmeniz kolaylaşıyor.
Referansınızı kullanarak girip hesabını yükselten kişiler için 30 günlük ücretsiz bir şekilde yükseltilmiş versiyonu edinebiliyorsunuz.
Kelimelerde yer yer görsellerle anlatımlar kullanılmış.
Eksileri;
Ücretli versiyonu var, haliyle ücretsiz versiyonu biraz kısıtlı.
Bu site de haliyle tamamen İngilizce ama daha çok okuma amaçlı olduğundan gayet normal bir durum.
5. Grammarly
Şimdiye kadarki siteler genellikle okuma ve dinleme ağırlıklıydı, o yüzden Grammarly’i ekleme ihtiyacı buldum. Grammarly, yazdığınız İngilizce yazı ve kompozisyonların içindeki yazım hatalarını bularak yazılarınızı en okunaklı hale getiriyor. Özellikle resmi bir yazı yazmanız gerektiğinde ilaç gibi gelecek olan bu site, çok pratik bir şekilde gramer hatalarınızı görebilmenizi sağlıyor.
Artıları;
Site ücretli ancak ücretsiz versiyonu da oldukça iş görür vaziyette.
Piyasadaki en iyi gramer sitelerinden biri.
Chrome eklentisi ile yazdığınız editör fark etmeksizin hatalarınızı gösterebiliyor.
Eksileri;
Eğer yazdığınız yazı çok resmi olacak ve en ufak bir hata bulundurmayacaksa ücretsiz sürüm kısıtlı bir imkan sunuyor diyebilirim.
Siz de bildiğiniz kaliteli İngilizce kaynaklarını yorumlarda belirtebilirsiniz 🙂